Strani

petek, 5. avgust 2011

Verde que te quiero verde

Madrid je mesto, ki ima največje število dreves in zelenih površin na prebivalca. Je na drugem mestu po številu v vrsto posejenih dreves, katerih številka se gibje okrog 248,000. Več v vrsto posajenih dreves ima samo Tokio. Po današnjih podatkih ima Madrid 8,2% zelenih površin,  kar na prebivalca znaša kar 16m2. 10m2 pa je priporočilo organizacije World Health. Dostop do zelenih površin je ludjem omogočen s 15 min sprehodom do bližnjih parkov, ki jih v Madridu res ni malo.


RETIRO PARK

Oglejte si predstavo plesoče lutke, prisluhnite glasbi uličnih umetnikov, najemite čoln in se romantično zapeljite okrog osrednje fontane ali pa se preprosto sprostite v senci drevesa z branjem vaše najljubše knjige. Vse to in še mnogo več je mogoče doživeti ob povprečnem popoldnevu v tem, tako za prebivalce, kot tudi za turiste, najbolj priljubljenem parku.



MADRID RIO

Mestu Madrid do popolnosti manjka le še obmorska lega. A so se v zadnjem času zelo dobro znašli z popolno arhitekturno preureditvijo nabrežja. Zasajenih je mnogo novih dreves, zgrajeni so zunanji fitnes parki, eden je celo prilagojen za starejše. Vmes se najdejo gugalnice, ki visijo iz mosta, lesena plezala za otroke. Kreativnosti je videti povsod, saj niti en del nabrežja ni enak drugemu.








PARQUE DEL OESTE

Parku posebno čarobnost daje egipčanski tempelj iz Deboda, ki je postavljen v njegovo sredino. Tempelj je bil podarjen Špancem v zahvalo, ker bili španski inženirji vključeni v reševanje egipčanskih zakladov pred poplavami. Sem sva zajadrala po priporočilih domačinov, da je tukaj lep razgled na mesto in da veliko mladih zahaja sem. Park je bil res poln ljudi, ki so si želeli sproščenega nedlejskega večera. Bili so vseh starosti, a vsi združeni v enakih prijetnih vibracijah.V praku ti na vsakem koraku ponujajo ohlajeno pivo, dobiš ga že za 1€. Ta večer si bom še posebej zapomnila po bobnarskem spektaklu, ki se je začel najprej z dvema bobnoma, nato sta se jima pridružila še dva druga, kasneje je mimo prišla ženska, ki je sproščeno rekla: "Hello, I'm from Brazil, do you mind if I join? " in naslednji trenutek je že prijela kitaro in prepevala in igrala tiste čisto prave Brazilske pesmi. Krog se je vedno bolj večal, na koncu večera sva se jim pridružila  tudi midva, jaz s plesom, Andrej na kitari. Temu se preprosto reče Španija.
Pa še nasvet, če boste zašli v katerikoli park, ne pozabite na  "Pipas", to so slana neoluščena sončnična semena, z njimi je posuta skoraj vsaka klopca, saj jih imajo Španci tako radi;)





Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...