Strani

sobota, 6. avgust 2011

Okusi Madrida in Fiesta de Lavapiés

Madridska kuhinja zelo dobro odslikava dejstvo, da so v mestu živeli ljudje iz vse Španije. Tukaj zato najdete široko paleto specialitet, ki jih enostavno morate poskusiti.
Cerveza (Pivo)
Španci imajo zelo radi svoje pivo. Posebno popularno je pivo v kombinaciji z limoninim sokom. (Cerveza con limón). Zraven pa je seveda nujno nekaj prigrizniti. Bari vam tukaj ponujajo najrazličnejše možnosti. od oliv, narezanega pršuta in klobasic, majhnih sendvičkov, tapasov...

 
Tinto de verano
Vsekakor moja pijača letošnjega poletja. Ni v bistvu čisto nič posebnega, podobna je našemu Miš Mašu (Rdeče vino s Fanto), vedar je servirano z kopico ledu in rezinami pomaranče. Zelo osvežilno! in "a must" za poletje v madridu!;)


Gazpacho
je okusna in popularna španska hladna juha iz vroče Andaluzije. Pripravljena je iz nastrgane in sesekljane zelenjave.

  
Lavapiés
Na zabavo Lavapiés, ki je namenjena slavljenju San Lorenza, smo naleteli bolj naključno in z veliko sreče. Slavje se navadno začne kak teden pred 10. avgustom, ki je uradni praznik Svetega Lorenza.  
Povsod je dišalo po španskih klobasicah (Chorizo) in kadilo se je iz orjaških kotlov v katerih so se kuhale same dobrote. Vse je bilo lepo okrašeno, kot se to za takšen praznik in za Špance spodobi. Malo je spominjalo na naš Lent festival, a je bilo vzdušje veliko bolj domače, predvsem pa so se zelo potrudili z okraševanjem, ki je dajalo celotni zabavi posebno atmosfero.


Chorizo
Je vrsta klobase, ki je zelo podobna naši Kranjski klobasi, le da je začinjena z več paprike in česna. Moram priznati, da je meni osebno celo boljša. :)


Jamón serrano
je slano prekajeno meso posušeno na gorskem (serrano) zraku. V bistvu je to pršut, ki pa je malo temnejše barve, bolj debelo narezan in meni malo manj preijetnega vonja in okusa.


Sangria in tortilla de patatas 
Sangrija ne potrebuje posebne predstavitve, medtem ko je tortilla de patatas zelo čvrsta omleta, narejena
iz rezin krompirja in čebule. Seveda obstaja tudi veliko variacij glede sestavin.
























Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...