Strani

četrtek, 4. avgust 2011

Madrid; la cuidad que nunca duerme.


Madrid je še posebno lepo obiskati v poletnih mesecih, ko si mesto malo odpočije od množic, ki v tisem času počitnikujejo nekje drugod, proč od segretega mesta. Ulice so sicer še vedno žive, polne, ne samo turistov ampak tudi domačinov, ki želijo dobro izkoristiti poletni popoldan. Poleti so jim namreč  tudi na delovnem mestu oproščene malo utrujene oči. Res je, da se temperature čez dan lahko povzpejo do 36 C, kar se sliši neznosno vroče, a je zaradi suhega podnebja nasprotno zelo znosno. Mesto pounja tudi številne parke, kamor človek ubeži segretosti mestnega jedra. Med pohajkovanjem po mestu me je zelo lepo presenetilo dejstvo, da je Madrid zelo na gosto posejan z drevesi. Še tako ozke uličice so prepredene z majhnimi drevesci, ki so balzam za človeško oko, utrujeno od bleščečega kamna, hkrati pa nudijo zatočišče vsem tistim, ki bi si radi na klopci v senci malo odpočili.
Za Madrid bi se lahko rekli tudi, da je mesto nasemejanih obrazov. Vsi smo prepričani, da so Španci zelo pozitivni in odprti ljudje, kar je res, vendar te  še vedno preseneti, kako nasmejane obraze resnično srečaš na ulici. Zelo zabavno se mi je zdelo opazovati tudi javne uslužbence, ki so tudi ob zgodnjih jutranjih  in poznih večernih urah zbijali šale na svoj račun. Večkrat se nama je tudi zgodilo, da naju  je kdo na ulici ogovoril ali da sva imela "small talk" s prodajalko v trgovini. Človek začne v takem mestu popolnoma drugače in sproščeno gledati na življenje...
Posebeno doživetje je posedanje v kakšnem kafiču in opazovanje ljudi:) Vidiš veliko zanimivih stilov in obrazov in v enem tednu tudi dodobra naštudiraš kaj je "in" v Madridu:) Več o tem v modnem delu bloga:)
Posebno poglavje gre nameniti tudi kulinariki. Španci imajo pač kulturo papcanja, zato so se tega tudi dobro priučili. Definitivno je potrebno poiskusiti Paello, klobasice Chorizo, Tortilla de patatas, Jamón serrano, juhico gazpacho... Pijača leta je vsekakor Tinto de Verano ( podobno našemu Miš Mašu, le da je serivrano z oblico leda in razinami pomaranče...zelo všečno) ali pivo z limono.
Madrid je vsekakor mesto, ki te prevzame, pa ne samo zaradi arhitekture, mestnega utripa, dobre hrane. Prevzame te zaradi ljudi in možnosti, ki jih kot mesto ponuja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...