O namazu iz avokada sem že pisala. Tokrat sem ga preizkusila v kombinaciji z novimi sestavinami. Česen je zamenjal ingver, dodala pa sem tudi pražena semena črnega sezama.
Avokado olupimo, ločimo od koščice in meso
gladko zmečkamo, da dobimo mazljivo zmes. V to zmes dodamo par kapljic limone, da namaz zaščitimo pred oksidacijo. Dodamo žlico
olivnega olja, nariban ingver ter malo petršilja
ali drugih začimb. Vse skupaj posolimo, popopramo in med tem v ponvi brez olja popražimo še črni sezam. Pustimo ga le kakšno minutko, toliko da slišimo nežno pokanje semen. Semena posujemo po namazu in si ga takoj privoščimu na kosu kruha;)
Obstaja več vrst sezama. Temnejše vrste so bolj aromatične in so
najbolj bogate glede na vsebinsko sestavo. Črna semena pa so najboljša,
ker lahko shranijo največ sončne energije. Črni sezam je praoblika
sezama in izvira iz Azije. Znan je bil že v antiki in ajurvedski medicini, in sicer kot odlično
zdravilo za pospeševanje izgradnje kosti in tvorbe hrustanca. Znanstvene raziskave so potrdile, da črni sezam krepi kosti, kožo, lase in tkiva. Izbrani črni sezam je močno pražen, da zagotovi kar najboljši okus.
Primeren je za japonsko, kitajsko in zahodno kuhinjo. S črnim sezamom
lahko posujete riževe kroglice, rezance in druge testenine. Primeren je
za omake, posip raznih jedi in solat, uporablja pa se ga lahko tudi pri
peki kruha ali peciva.
vir: Vizita.si
Ni komentarjev:
Objavite komentar