Strani

nedelja, 27. november 2011

Okusen in zdrav zajtrk

Zajtrk se lahko hitro spremeni tudi v okusno sladico:) Skrivnost je v miksanju sestavin, ki bi jih najbrž zjutraj  z veseljem zaužili in sestavin, ki bi jih zaradi hranilne vrednosti naj zaužili:)


Sestavine tega hranljivega in okusnega napitka so:


4 dl mandljevega ali sojinega mleka
Pest mandljev
Dve pesti raznoraznih kosmičev
Pest bučnih in sončničnih semen
1 banana
Par kapljic agavinega sirupa ali domačega medu
2 žlici semen Chia (te predhodno namakamo v vodi približno 10 min)
2 žlici kokosovih kosmičev (posip)


Vse skupaj zmiksamo, da dobimo gosto zmes, ki jo lahko jemo z žlico in tako zaužijemo vse hranljive sestavine brez dodatnega hrustanja:)

Še na kratko o semenih Chia:


Chia (Salvia hispanica L.) je rastlina, ki izhaja iz družine meta, poznali pa so jo že Maji, Azteki in indijanci, kar 3500 let pr.n.š. Chia semena so bila tako dragocena, da so jih uporabljali za plačilno sredstvo. Zelo učinkovita je bila kot „gorivo“ lovcem in bojevnikom, saj jim je dajala energijo in moč čez cel dan.

Presenetljivi pozitivni učinki Chie:
- najbogatejši vir rastlinskih Omega 3 maščobnih kislin od sedaj poznanih raslin na svetu
- izredno bogata z antioksidanti
- bogata z vitamini (A, B1, B2, B3, B6, B8, E)
- vsebuje veliko mineralov (kalcij, kalij, magnezij, fosfor, železo, natrij, cink,...)
- znižuje visok krvni tlak
- preprečuje nastanek krvnih strdkov
- preventivno deluje proti rakavim obolenjem
- pomaga preprečevati nastanek bolezni srca in ožilja
- uravnava krvni sladkor
- pomirja prebavo
- pomaga pri hujšanju (zaradi svoje hidrofilne sposobnosti, daje v želodcu občutek sitosti)
- vsebuje ogromno hranljivih vlaknin, kar pomaga pri čiščenju črevesja, ter zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni
- zveča absorpcijo hranil
- lajša menstrualne težave
- primerna za ljudi, ki imajo težave z visokim holesterolom
- dviguje imunski sistem
- krepi lase, ter vrača koži svežino

CHIA vsebuje kar:
· 2x več Omega 3 maščobnih kislin kot atlantski losos,
· 3x več antioksidantov kot sveže borovnice,
· 5x več kalcija kot mleko,
· 3x več železa kot špinača,
· 2x več kalija kot banana!

Ker Chia semena ne spremenijo okusa jedi, se jih lahko dodaja povsod, priporočamo, da jih ne segrevate, saj s tem ohranijo vse svoje koristne lastnosti.

Vir informcij o Chia semenih tukaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...