Žajbelj je že v starem Rimu užival velik ugled kot dragocena zdravilna rastlina. Najverjetneje je v 6. stoletju prišel v Srednjo Evropo preko Alp v prtljagi benediktinskih menihov. Od takrat so ga vzgajali na samostanskih vrtovih. V srednjem veku je postal zelo priljubljena začimba in ta status se je ohranil vse do danes.
Nabiramo liste, ki nam koristijo tako sveži, kot posušeni ali kot surovina za izdelavo vrhunskega eteričnega olja.
Načini uporabe
KulinarikaListi, posušeni ali sveži, so dobra
začimba zlasti za mesne in ribje jedi. Dodajamo ga lahko tudi juham iz
stročnic, krompirja, enolončnicam, raznim omakam in prelivom. Dober
sloves je pridobil tudi v kisu, sirnih namazih in maslu. Skratka
vsestranska začimba, ki jo odlikuje močan okus.
Gospodinjstvo
Suhe liste ali blazinice odišavljene z eteričnim
oljem dajemo v omare, saj vonj preganja molje in drug mrčes. Suhe liste
pa lahko tudi žgemo na žerjavici, da nevtraliziramo razne neprijetne
vonjave ali jih prekuhamo in uporabimo za razkuževanje prostorov.
Kozmetika
S poparkom dobimo čistilni losijon za kožo,
uporabimo ga pa lahko tudi za spiranje in potemnitev sivih las. Z listi
lahko drgnemo zobe, da povrnemo belino ali jih uporabimo kot sestavino
za izdelavo ustne vodice.
Zdravilstvo
Pripravki iz žajblja, ki jih grgramo, so najbolj
idealno sredstvo proti vsem vrstam vnetja žrela. Uporabimo ga lahko tudi
za spiranje ust pri težavah povezanih z razjedami v ustih ali vnetju
dlesni. Zunanje ga uporabljamo tudi kot antiseptik, zaustavlja kri in
zdravi rane.
Notranje se koristi predvsem pri vnetjih prebavil,
dihal in izločal. Lajša krče prebavil in deluje nanje vzpodbudno. Pri
dihalih deluje kot balzam in pomirja astmatične napade. Zmanjšuje
potenje in znižuje količino sladkorja v krvi. Pomaga sprožiti zaostalo
menstruacijo in je koristen pri zdravljenju težav v menopavzi. Cenjen je
tudi kot krepčilo za živce, saj hkrati pomirja in vzpodbuja živčevje.
Poparek za notranjo uporabo
2,5 g zelišča poparimo z 2,5 dl vode. Pustimo stati
10 minut nakar precedimo. Popijemo do tri skodelice na dan pol ure pred
obrokom.
Poparek za zunanjo uporabo
20 g zelišča poparimo s pol litra vode. Pustimo
stati 10 minut nakar precedimo. S poparkom umivamo in izpiramo obolelo
mesto ali uporabimo za grgranje.
Liker z žajbljem
V kozarec za vlaganje damo plast žajblja, posujemo s
plastjo sladkorja itd. Zapremo in postavimo na sonce. Po približno treh
tednih precedimo dobljen sirup in dodamo po okusu domače žganje,
najbolje sadjevec. Ustekleničimo in dobro zapečatimo. Postrežemo kot
aperitiv.
Vir: Dvorec Trebnik
Vir: Dvorec Trebnik
Ni komentarjev:
Objavite komentar