Strani

ponedeljek, 3. oktober 2011

Timijan

Vedno sem občudovala ljudi, ki so nabirali vse mogoče stvari in točno vedeli za kaj jih uporabiti. Če sem lani odkrivala primernost različnih rastlin za surovo uživanje v obliki solat, se letos navdušujem nad zeliščarjenjem:) K temu je pripomoglo tudi odkritje stare knjige s primerno porumenelimi listi, kjer so skoraj arhaične slike vseh možnih rožic, zraven pa natančni opisi priprave in možnosti uporabe. Začenjam s timijanom:)
Timijan je trajen, do 50 cm visok grmiček in dobra vrtna dišavnica. Ko cvete, nabiramo višnjeve cvetove in tudi druge dele. Povežemo jih v šopke in sušimo v senci na prepihu. 


Zdravilne lastnosti timjana:

Ko so lističi suhi, jih ločimo od vejic in spravimo za čas, ko bomo iz njih kuhali čaje. Za čaj samo poparimo eno čajno žličko zeli s skodelico kropa. Kot zdravilna rastlina je timijan pri nas v ljudskem zdravilstvu manj znan in cenjen kot njegov divje rastoči sorodnik poljska materina dušica, čeprav je zdravilni učinek posebno pri kašlju močnejši. Čaj timijana učinkuje pri kašlju, vpliva na bronhije, tako da jih razširja in zavira rast skoraj vseh bakterij. Utekočinja sluz in pomaga pri izkašljevanju, saj pospešuje izločanje sluzi. 
Zavira rast bakterij in blaži vnetja dihal, prebavil in sečil. Uporablja se tudi kot krepčilo za želodec in živce, kot zdravilna pijača pri želodčnih in črevesnih boleznih, pomaga pa tudi pri nespečnosti. 

Timijan kot začimba:

Timijan kot začimba zelo ugodno vpliva na želodec in črevesje: jedi so ne samo okusnejše, ampak tudi laže prebavljive. S timijanom začinimo pečenke, cmoke, zelenjavne prikuhe ter juhe iz krompirja in stročnic. Ne manjka v marinadah in zeliščnem kisu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...