Strani

ponedeljek, 21. november 2011

Avokadov namaz z ingverjem in črnim sezamom

O namazu iz avokada sem že pisala. Tokrat sem ga preizkusila v kombinaciji z novimi sestavinami. Česen je zamenjal ingver, dodala pa sem tudi pražena semena črnega sezama.


Avokado olupimo, ločimo od koščice in meso gladko zmečkamo, da dobimo mazljivo zmes. V to zmes dodamo par kapljic limone, da namaz zaščitimo pred oksidacijo. Dodamo žlico olivnega olja, nariban ingver ter malo petršilja ali drugih začimb. Vse skupaj posolimo, popopramo in med tem v ponvi brez olja popražimo še črni sezam. Pustimo ga le kakšno minutko, toliko da slišimo nežno pokanje semen. Semena posujemo po namazu in si ga takoj privoščimu na kosu kruha;) 


Obstaja več vrst sezama. Temnejše vrste so bolj aromatične in so najbolj bogate glede na vsebinsko sestavo. Črna semena pa so najboljša, ker lahko shranijo največ sončne energije. Črni sezam je praoblika sezama in izvira iz Azije. Znan je bil že v antiki in ajurvedski medicini, in sicer kot odlično zdravilo za pospeševanje izgradnje kosti in tvorbe hrustanca. Znanstvene raziskave so potrdile, da črni sezam krepi kosti, kožo, lase in tkiva. Izbrani črni sezam je močno pražen, da zagotovi kar najboljši okus. Primeren je za japonsko, kitajsko in zahodno kuhinjo. S črnim sezamom lahko posujete riževe kroglice, rezance in druge testenine. Primeren je za omake, posip raznih jedi in solat, uporablja pa se ga lahko tudi pri peki kruha ali peciva.

vir: Vizita.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...