Strani

nedelja, 2. oktober 2011

Sušeni paradižniki

Gotovo ste se že malo naveličali paradižnikove solate, vseeno pa vas na vrtu čaka še ogromna količina paradižnika. Zelo okusna in aromatična rešitev, so vloženi sušeni paradižniki, ki vas bodo razveseljevali tudi pozimi. Za sušenje so najbolj primerni manjši, čvrsti in zreli podolgovati paradižniki. Te operemo, obrišemo, podolžno razpolovimo in očistimo. Pečico segrejemo na 50° C.

Pekač obložimo s peki papirjem, potem pa vanj z prerezano stranjo navzgor zložimo razpolovljene paradižnike. Potresemo jih z malo sladkorja in z malo soli ter pokapljamo z olivnim oljem. Nato pekač za 2 uri potisnemo v segreto pečico. 

Pekač vzamemo iz pečice. Paradižnike obrnemo, namažemo z olivnim oljem, potem pa znova za 2 uri potisnemo v pečico.  Medtem kozarce za vlaganje temeljito operemo, prekuhamo v vreli vodi, odcedimo in obrišemo. V vsak kozarec položimo plast ohlajenih pečenih paradižnikov. Dodamo majhno vejico timijana in nekaj zrn črnega popra. Prekrijemo z naslednjo plastjo paradižnikov, postopek pa ponavljamo do 2 centimetra pod vrh kozarca. Vsebino zalijemo z olivnim oljem, potem pa dobro pretresemo, da pridejo zračni mehurčki na površje.Po potrebi dolijemo olivno olje, nato pa zapremo. Tako pripravljen paradižnik lahko v temnem in suhem prostoru hranimo do 8 dni. Trajnost mu podaljšamo na 12 mesecev z 20-minutno pasterizacijo.
Sama sem z enim pekačem napolnila dva manjša kozarca. Med paradižnike sem poleg timjana in popra dodala še kapre, sveže liste bazilike in pol stroka česna.

V drugi kozarec pa sem poskusno dodala še feta sir, ki sem ga prej povaljala v posušenih zažimbah. Zdaj samo upam, da je zadeva uspela in da bom kmalu lahko uživala v kakšnih testeninah s sušenim paradižnikom;)

p.s: Ljubke kapice na kozarcih za vlaganje so bile odkrite v trgovini Gion.;)

2 komentarja:

  1. "Trajnost mu podaljšamo na 12 mesecev z 20-minutno pasterizacijo." Na koliko stopinj se pasterilizirajo kozarčki? Vesela bom odgovora, paradižniki se že sušijo na soncu.Lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...